Aktuality, Rady a tipy  /  23. 4. 2020

Jaké úkazy jsou aktuálně k vidění na nebi?

Zajímalo by vás, jaké úkazy jsou momentálně k vidění na jasné noční obloze? Přečtěte si krátký článek od Pavla Suchana, experta z Astronomického ústavu AV ČR.

Se soumrakem nás upoutá velmi jasný bod vysoko nad jihozápadem. Nejedná se o hvězdu (tak jasná na nebi není), ale o planetu Venuši, v současné roli Večernice. Venuše je po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem oblohy a nyní prožíváme nejlepší podmínky její viditelnosti – zapadá čtyři a půl hodiny po Slunci a v těchto dnech dosahuje nejvyšší jasnosti (nastane 27. dubna).

Měsíc bude po čtvrtečním novu postupně dorůstat. V neděli dojde ke konjunkci Měsíce a Venuše. Jasnou Venuši a úzký srpek Měsíce tak večer uvidíme blízko sebe a bude to hezký pohled.

Kdo si naopak v příštích dnech i týdnech přivstane, odměnou mu budou tři planety viditelné očima: od nejjasnějšího Jupitera přes Saturn až po Mars. Planety jsou ráno nad východním obzorem a jsou téměř v přímce. Jejich viditelnost se bude zlepšovat, Jupiter se Saturnem budou v červenci vidět celou noc, Mars si na takovou příležitost počká do října.

Kometa C2019 Y4 (ATLAS), která v březnu a začátkem dubna nabírala závratně na jasnosti, takže to vypadalo, že ji v květnu uvidíme vysoko nad hlavou očima jako po dlouhé době dobře pozorovatelnou jasnou kometu. Kometa se ale rozpadla, jak je vidět např. v Astronomickém snímku dne NASA na odkazu ZDE .

Na obloze se v posledních dnech velmi často pohybovaly (a pohybují) jasné body. Jedná se o satelity sítě Starlink společnosti SpaceX Elona Muska. V přiloženém snímku astrofotografa Evropské jižní observatoře Zdenka Bardona je zachyceno dění na nebi 21. dubna večer.

Zdroj: Zdenek Bardon

Zdroj: Zdenek Bardon

Zdroj: Astronomický ústav AV ČR