Aktuality, Business, Příběhy inovací, Zajímavosti  /  20. 8. 2019

Kreativní voucher pomohl cukrářské firmě nastartovat propagaci

Paní Zlata Otavová je cukrářská specialistka ze středočeské obce Zavidov na Rakovnicku. Její firma CAKEZO pomáhá s vývojem cukrářských receptů i technologickým servisem. Díky mnoholetým zkušenostem z domácího i zahraničního trhu vyvinula unikátní produkt – zrcadlové cukrářské polevy s vysokým obsahem čokolády a bez konzervantů. Na potravinářské výstavě v italském Rimini za to získala odborné ocenění. Pro dokonalost byznysu jí však chyběla profesionální propagace. To změnil až Středočeský kreativní voucher.

„I když máte výjimečný produkt z kvalitních surovin, nikdo se o něm nedozví, pokud ho neumíte zpropagovat. Jen myšlenka nestačí,“ říká úspěšná cukrářka. „Pomocí Kreativního voucheru jsme si nechali připravit profesionální prezentaci firmy a produktu. Spolupráce s kreativním týmem zahrnovala návrh a tvorbu webových stránek včetně multimediální prezentace, návrh brandu  – firemní logotyp, propagační materiál a obalový materiál na nově vyvinutý výrobek. To vše podle nejnovějších trendů designu a komunikace.“

Šťastný Apríl

Zviditelnit firmu, zviditelnit produkt, smysluplně podpořit rozvoj podnikatelských aktivit, které mají potenciál rozvíjet ekonomiku Středočeského kraje – přesně to si klade za cíl Kreativní voucher (KV). 1. dubna 2019 vyhlásilo Středočeské inovační centrum (SIC) již druhou výzvu programu KV Středočeského kraje na podporu spolupráce malých a středních firem z regionu s odborníky z oblasti kreativních průmyslů. Dotační titul byl natolik úspěšný, že finanční alokace 5 000 000 korun (4 100 000,- Kč na kreativní služby, 900 000,- Kč na průmyslový design) byla do dvou měsíců téměř vyčerpána.

„V současné chvíli nám zbývá 300 000,- Kč na jeden projekt z oblasti průmyslového designu. Snažíme se o maximální osobní přístup ke všem projektům, poskytujeme konzultace, pomáháme firmám identifikovat jejich potřeby a komunikovat je kreativcům tak, aby se vzájemně pochopili a výsledná spolupráce vedla ke kýženému výsledku,“ říká Barbara Svojanovská, projektová manažerka Středočeského inovačního centra, zodpovědná za Program KV.

Celkově bylo KV podpořeno 22 středočeských firem. Hodnocení jednotlivých projektů, které se o KV ucházejí, pobíhá dvoufázově. Nejdříve projekt hodnotí komise zaměřená na věcnou stránku, po té následuje komisní hodnocení formální správnosti.  Vzhledem k úspěšnosti KV bude SIC usilovat o navýšení finanční alokace probíhající výzvy, která trvá do 31. 1. 2020.  Proto jsou žádosti do Programu nadále přijímány a zařazovány do tzv. zásobníku projektů.

„Víme, že dobrý design dělá dobrý obchod. Když máte kvalitní web, zaujmete návštěvníky. Produkty v hezkém obalu se zase lépe prodávají. Proto chceme umožnit podnikatelům v kraji, aby posouvali své podnikání a využili finanční pomoci k inovacím, které třeba odkládali. Věříme, že tím zvýšíme jejich konkurenceschopnost v Česku i zahraničí,“ říká Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.