Aktuality, Ze světa inovací  /  4. 2. 2020

Okolí Prahy se mění ve vědecký ráj

Střední Čechy se stávají novým technologickým a výzkumným centrem. Ve 27 institucích zde už působí přes tři tisícovky vědeckých pracovníků.

Do středních Čech se stahuje čím dál tím více renomovaných vědců. A to nejen těch českých, ale i zahraničních. Druhou kategorii zastupuje například francouzský strukturní biolog Frédéric Vellieux, jenž našel práci ve výzkumném centru Biocev ve Vestci.

„Možnosti v mém oboru byly omezené, a proto jsem se rozhodl hledat další uplatnění mimo Francii,“ vysvětluje, co ho přimělo vydat se do nového domova. Zaujalo ho zejména multioborové zaměření biotechnologického centra. „A samozřejmě strukturní biologie, která je při navrhování nových léků velmi důležitá,“ dodal.

Pro změnu z Moravy přišla do středních Čech Martina Žáková, jež se v centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech věnuje laserovým simulacím. Dlouhodobě se ve středních Čechách zabydlel i uznávaný astronom Marian Karlický.

ELI Beamlines, Zdroj: eli-beams.eu

Tradiční i nová pracoviště

Pomoci přílivu chytrých mozků má i nový projekt podpory, který kraj připravuje se Středočeským inovačním centrem. Cílem je obstarat peníze, jež by mohly mnohé usnadnit. A třeba i přilákat nejen cizince, ale také domácí odborníky, kteří odešli do zahraničí „za lepším“.

Uplatnit se mohou leckde nejen v ústavech Akademie věd ČR, jakými jsou astronomické pracoviště v Ondřejově či Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích, ale i v nově vzniklých centrech, k nimž patří biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev ve Vestci nebo dolnobřežanská centra laserového výzkumu ELI Beamlines a HiLASE.

HiLASE Zdroj: hilase.cz

Atraktivní je i Husinec-Řež, kde působí čtyři výzkumná centra: zabývají se jadernou energetikou, jadernou fyzikou i anorganickou chemií.

 

Zdroj: prazsky.denik.cz