Aktuality, Rozhovory s odborníky  /  16. 1. 2020

Rozhovor s držitelem Ceny hejtmanky Středočeského kraje prof. MUDr. Cyrilem Höschlem

Koncem loňského roku obdržel Cenu hejtmanky Středočeského kraje v kategorii vzdělávání, věda a výzkum prof. MUDr. Cyril Höschl, ředitel Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech. Ocenění získal za dlouholetou popularizaci vědy, vzdělávání studentů i svou bohatou publikační činnost. V letech 2016–2019 byl členem Rady pro konkurenceschopnost Středočeského kraje, poradního orgánu Rady Středočeského kraje v oblasti podpory inovačního podnikání, vědy a výzkumu.

Cena hejtmanky Středočeského kraje

Slavnostní vyhlášení Ceny hejtmanky Středočeského kraje.

NUDZ patří mezi významné vědecko-výzkumné instituce v regionu. Čím se zabývá? A jak přispívá k národní i mezinárodní vědě a lidské společnosti?

NUDZ je zaměřen především na studium a výzkum nejzávažnějších duševních poruch. Patří k nim bipolární porucha, schizofrenie, deprese, úzkostné poruchy a některá degenerativní onemocnění jako například Alzheimerova demence. Kromě toho je v ústavu silně zastoupena sociální psychiatrie, předmětem jejíhož zájmu jsou mimo jiné otázky epidemiologické, socioekonomické a v poslední době zejména reforma péče o duševní zdraví.

NUDZ je vybaven špičkovou přístrojovou technikou sloužící jak základnímu laboratornímu výzkumu, tak spánkové laboratoři, elektrofyziologické laboratoři a zobrazovacím metodám mozku. Personálně je zajištěn předními odborníky nejen v oblasti medicíny, ale i psychologie, sociologie, přírodních věd, informatiky a matematiky. V mnoha oblastech zájmu je NUDZ mezinárodně kompetitivní, o čemž svědčí naše publikace v prestižních zahraničních vědeckých časopisech jako Lancet Psychiatry aj.

Výzkumné týmy zaměřené na biochemii mozku, využití informačních technologií ve vědě o chování, elektrofyziologii a na sociální psychiatrii rozvíjejí těsnou mezinárodní spolupráci s partnerskými týmy v Evropě i v zámoří. V NUDZ pracuje také řada výzkumníků ze zahraničí a jednacím jazykem mnohých pracovních porad je angličtina. NUDZ poskytuje také špičkovou psychiatrickou péči v souladu se svým statutem výzkumného zařízení.

Co pro Vás znamená ocenění Cena hejtmanky Středočeského kraje 2019 v kategorii Vzdělávání, věda a výzkum?

Vidím v něm příjemně překvapivý výraz toho, že i politici, kteří mají mnoho jiných starostí, mají ve svém zorném poli to, co se v jejich regionu odehrává v oblasti vědy a výzkumu. Je to o to radostnější, že Národní ústav duševního zdraví obohacuje oblast vzdělávání, vědy a výzkumu v naší zemi teprve 5 let, což je na start tak významné a poměrně velké instituce docela málo. Já to ocenění chápu jako výraz pozornosti k tomu, co celá naše instituce dělá a velice si ho vážím.