V rubrice Příběhy inovací vám přinášíme výpovědi majitelů středočeských podniků a firem, kteří využili možnosti zažádat o Inovační voucher na spolupráci s výzkumným či vědeckým centrem. Jedním z takových podniků je také Pivovar Ferdinand, který se spojil s Výzkumným ústavem potravinářským, aby společně vymysleli způsob, jak vařit bezlepkové pivo. Pár jednoduchých otázek o pivovaru nám zodpověděl jednatel společnosti ing. Petr Dařílek.
Výstav Pivovaru Ferdinand neustále vzrůstá. Za rok 2018 jsme měli výstav víc jak 28 000 hektolitrů. V současnosti vaříme deset druhů spodně kvašených ležáků. Letos zavážíme přibližně 400 hospod a restaurací. Naše speciály vyvážíme nejvíc do Ruska a na Ukrajinu, ale daří se nám vozit pivo i do Švédska, Dánska, Finska a na Slovensko. Celkový podíl exportu na výstavu je 19 %.
Původně jsme s pražským Výzkumným ústavem potravinářským chtěli vyvinout bylinná piva. Z marketingového pohledu jsme se ale nakonec rozhodli, že se budeme věnovat bezlepkovým pivům. V současné době tak na trh dodáváme v bezlepkové variantě svou dvanáctku Premium a nealkoholické pivo.
Myslím, že se nám povedlo pivovar a humnovou sladovnu stabilizovat. I nadále se nám daří držet dlouhodobou kvalitu jak našich ležáků, tak našeho sladu.
Pivovar Ferdinand je pivovar s příběhem, který začal již v roce 1897. Od té doby sice uplynula již řada let, nicméně si velmi vážíme a ctíme zakladatele Františka Ferdinanda d´Este. Pivo tak stále vaříme podle původních postupů a za pomoci klasických technologií, jako je varna, spilka a ležácké sklepy. V tomto ohledu není co měnit, nicméně postupně inovujeme jednotlivé části provozních zařízeních jako například chlazení, myčku na lahve a podobně. Zvažujeme také investici do podpůrných technologií: do dopravy, logistiky, stáčení a manipulace. Takové investice budou v budoucnu nejspíš nutností.
Pro všechny, kteří shání investici na spolupráci s vědeckým či výzkumným centrem, je tu možnost zažádat o Inovační voucher od Středočeského inovačního centra.