Příběhy inovací, Věda, Zajímavosti, Ze světa inovací, Ze zahraničí  /  8. 7. 2019

Prototyp nového čipu může až tisíckrát zrychlit některé výpočetní operace

Technologický startup Blueshift Memory z Univerzity v Cambridgi vytvořil model počítačového paměťového čipu, který by mohl až tisíckrát zrychlit některé výpočetní operace a zároveň je natolik zjednodušit, aby pro ně mohli bez problému psát kód studenti výpočetních technologií.

Tento nový design by mohl být jednou z radikálních změn ve stavbě počítačové paměti, na kterých nyní pracují společnosti po celém světě. 

Dohromady by tyto změny mohly signifikantně zlepšit počítačovou kapacitu a naplnit tak větší a větší potřeby pro zpracování dat například při vývoji nových léků, výzkumu DNA, návrhu AI a nebo správy budoucích smart cities.

Vědci na poli informačních technologií už nějakou dobu varují, že dokonce i ty nejvýkonnější superpočítače mají problém udržet tempo s neustále rostoucí poptávkou po datech, kterou dnešní společnost má.

Hlavním důvodem tohoto problému je skutečnost, že se počítačové paměťové čipy nestíhají vyvíjet tak rychle jako procesory, které data zpracovávají. Díky tomu mají i vysoce výkonné počítače problém zpracovávat velké početní operace, jako je například vyhledávání v databázích, které může mít miliony možných výsledků. V takovém případě data se data zastaví v pomalé frontě mezi výkonným CPU a méně výkonnou pamětí a tím zpomalují rychlost, kterou by i silné počítače mohly dodávat výsledky.

Nový design čipu, který Blueshift navrhl, reorganizuje způsob, kterým paměťový čip tyto operace zpracovává a tím může do procesoru dodávat data mnohem rychleji. S takovým přístupem mohou počítači místo několika hodin stejné operace zabrat minuty nebo dokonce vteřiny. Výrobci ale zdůrazňují, že toto je pouze část celkového řešení, které vyžaduje větší spolupráci mezi technologickými společnostmi, které hledají způsoby, co s tímto problémem dělat.

Zdroj: https://www.businessweekly.co.uk/news/hi-tech/new-chip-design-could-make-some-data-operations-1000-times-faster